Sivut

lauantai 30. lokakuuta 2010

Käsitöitä

Minulla on ollut jo pitkään hirveä into tehdä jotakin Nellille, mutta en ole keksinyt, että mitä tekisin. Perjantaina sitten ompelin Nellille viitan. Viitan päällinen on fleeceä ja vuori ulkoilukangasta ja sitä voi käyttää kumminpäin vain! Fleece tosin kuluttaa turkkia, mutta tuskin tuota viittaa niin paljon käytetään, että turkki siitä pääsisi kärsimään. Ohjeet ovat Suuresta Käsityölehdestä 10/2003, jossa oli ohjeet kolmeen erimalliseen mopsin viittaan, juoksuaikahousuihin sekä takkiin. Hieman kaavoja muuttamalla sain tehtyä sopivan viitan Nellille. Jätin esimerkiksi kauluksen kokonaan pois ja lisäsin mahakappaleen leveyttä. Pahoittelen huonoja kuvia, mutta niistä käy ilmi olennainen!

Innokas pikku apuri


Onko mun OIKEESTI pakko pitää tätä?

Viitta sisäpuolelta

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Ihan pimeetä touhua!

Jo eilinen aamupäivä enteili sitä, että hommat menee pieleen illan tokoharkoissa. Minä etsin noin puoli tuntia pyöräni avainta (se on tosi usein hukassa) eikä sitä löytynyt millään (eikä sitä ole vieläkään löytynyt). Lähdin kotoa ja Nelli jäi kotiin vinkumaan, mitä se ei ole tehnyt enää pitkiin pitkiin aikoihin. Sitten ravasin yliopistolla pitkin O-rakennuksen sisäänkäyntejä, kun joku ystävällinen kurssilainen oli kääntänyt erään kansion väärin päin enkä siksi löytänyt sitä! Kotiin päästyäni lähdin Nellin kanssa Lauran ja Sampon luokse leikkitreffeille ja sitten kiireesti kotiin, kahvinkeitot ja kiireesti tokoharkkoihin, jossa olisi pitänyt olla aiemmin, sillä minun piti viedä sulkkismaila kentän luona odottavalle poikaystäväni pomolle. HUH! Kaiken lisäksi leikkitreffeillä seisoskelun ja kenkien kastumisen vuoksi oli kylmä jo ennen harkkojen alkamista.

Ensimmäiseksi kerrattiin pujottelua. Otin Nellin autosta ja Nelli ei kiinnittänyt minuun huomiota OLLENKAAN vaan nuuski lumista maata. Pujottelusta ei tullut siis yhtään mitään.Seuraavaksi harjoittelin sivulletuloa ja muut kertasivat seuraamista. Syy siihen, miksi me emme ottaneet seuraamista oli yksinkertaisesti se, että tiesin ettei se tule sujumaan mitenkään päin. Ensimmäinen sivulletuloharjoitus meni ihan ok, mutta toisella kerralla Nelliä ei voinut vähempää kiinnostaa kosketuskeppi, sillä maan nuuskiminen oli paljon kivempaa.

Mitä opin eilisestä treenistä?
1) Meidän pitää harjoitella enemmän ulkona eikä vain sisätiloissa
2) Meidän pitää ottaa enemmän kontaktiharjoituksia
3) Nellin pitää kulkea lenkillä minun vieressä ja kiinnittää minuun huomiota

Kotiläksyksi tuli harjoitella sivulletuloa, seuraamista, pujottelua, istumista ja tassunantamista. Lisäksi saatiin mielenkiintoinen tehtävä, eli jokainen ottaa kymmenessä eri paikassa minuutin aikaa ja kirjaa ylös, mitä koira tekee tuon minuutin aikana. Sitten nämä kirjaukset vedetään yhteen ja tutkaillaan, että mikä käytös sieltä nousee vahvimpana esille. Villi veikkaus, että meillä se käytös on joko a) maan nuuskiminen tai b) haahuilu. Toivottavasti parin kuukauden päästä sama tehtävä tuottaa sitten hieman erilaisia tuloksia! :)

PS. Otsikko ei viittaa meidän soheltamiseen harkoissa, vaan siihen, että meidän tokokentällä ei ole valaistusta, joten siellä alkaa olla jo aika pimeää näin loppusyksystä!
PPS. Sampo-poika oli meillä tänään hoidossa noin 7 tuntia, voitte kuvitella kuinka väsynyt pieni koira meillä on tällä hetkellä kotona. ;)

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Lahden pentunäyttelyt 24.10.2010

Lauantaina lähdettiin puolen päivän aikoihin ajelemaan Vääksyyn, jossa olimme yötä lauantain ja sunnuntain välisen yön. Lauantai-iltana käytiin kasvattajamme Sirkan luona Lahdessa ja Sirkka siisti Nellin tassut ja korvakarvat. Oli kivaa nähdä taas koiria ja erityisesti pikku Tihku-poikaa, joka oli meillä kesällä hoidossa. Tihku oli kasvanut hurjasti ja olikin Nelliä huomattavasti suurempi.

Tänään sunnuntaina olimme Lahden messuhallissa kymmenen aikoihin ja sitten aloimmekin odottelemaan kehän alkua. Shelttien kehä alkoi 11.45 ja me päästiin kehään noin 12.15. Shelttejä oli ilmoitettu yhteensä 18, joista 9 oli samassa luokassa meidän kanssa (eli narttupennut 5-7 kk). Kävelytys ja seisotus meni välillä hyvin, mutta enimmäkseen se oli aika levotonta touhua. Pöydällä Nelli oli todella nätisti, olin niin ylpeä siitä! Tuomarina meillä oli Johan Juslin ja hän antoi Nellistä seuraavan arvostelun:

Erinomaiset rungon mittasuhteet. Hyvä pään sivukuva. Haluan pidemmän kaulan ja vankemman etuosan. Hyvä tilavuus takaosassa. Hyvä karvanlaatu. Hieman töpöttävät etuliikkeet.

Sijoitusta ei tullut, mutta olen itse ihan tyytyväinen tuohon arvosteluun ja koko näyttelyyn. Ja siellä oli ihania shelttejä ja collieita <3.
Ajattelin ilmoittaa Nellin Tampereen pentunäyttelyyn 27.11.2010 ja ehkä lähdemme näyttelemään Lahteen taas tammikuussa. Ihanaa, kun on ensimmäiset (vaikkakin epäviralliset) näyttelyt takana, nyt voi jo seuraaviin näyttelyihin mennä rennolla mielellä. Tosin kävelytys ja seisotus vaatii meiltä paljon harjoittelemista.

torstai 21. lokakuuta 2010

Näyttelyleikkiä ja tokoilua

Eilen oltiin ei-kenenkään näyttelyharjoituksissa Viitaniemen koirapuiston vieressä. Meitä oli viisi tyttöä ja kuusi koiraa ja harjoiteltiin näyttelykävelytystä, seisottamista ja tutkittavana olemista. Valitettavasti kenelläkään ei ollut pöytää, joten "tuomarin" kopeloinnit tehtiin maassa. Näyttelyharjoitusten alussa yksi oli vuorollaan tuomari ja muut esittivät koiransa. Lopuksi vaihdettiin koiria ja se oli oikein mielenkiintoinen kokemus niin minulle kuin varmasti Nellillekkin. Harjoittelu kesti suurinpiirtein tunnin, jonka jälkeen päästettiin koirat puiston puolelle juoksentelemaan. Nellin käytös näyttelyhihnassa parani huomattavasti tuon tunnin aikana, sillä Nellillä on ollut välillä paha tapa ottaa hihna keinolla millä hyvällä suuhunsa. Tänään kävelytettäessä Nelli käyttäytyi paaaaljon paremmin! :) Katsotaan, missä mennään sitten sunnuntaina! ;)

Tänään käytiin viikkotreeneissä tokoilemassa. Ensin otettiin pieni "temppurata", joka koostui seuraamisesta, pujottelusta, kosketuskepistä, luoksetulosta sekä tassun antamisesta. Juu, meiltähän sujui vain kosketuskeppi, pujottelu joten kuten sekä tassun antaminen. Seuraaminen ja luoksetulo on vielä kovasti hakusessa. Positiivista oli kuitenkin se, että temppuradan aikana Nelli oli  paljon enemmän kiinnostunut minusta kuin viime kerroilla! Meillä oli tänään vieraileva tähti treeneissä, sillä siili juoksenteli melkein koko harjoitusten ajan pitkin kenttää. Meidän viimeinen istumisharjoitus menikin aivan pyllylleen tuon siilin takia, kun Nelli oli paljon kiinnostuneempi siitä kuin minun käskyistäni. Että sellaista häiriötreeniä tällä kertaa!

Saatiin äsken päätökseen Nellin pesu- ja kuivausurakka. (Kiitos Sanna avusta!)
Nellin turkki on kasvanut viime pesusta sen verran, että tällä kertaa kuivaamiseen meni kauan aikaa.. Pakko muuten myöntää, etten pysynyt tänään viime kertaisessa lupauksessani, vaan annoin Nellin kulkea välillä edelläni lenkillä. Omat hermot ei aina riitä siihen jatkuvaan pysähtelyyn.

Täällä on jo hieman jännitystä havaittavissa sunnuntain pentunäyttelyiden suhteen, mutta toisaalta odotan jo ihan innolla viikonloppua! On kivaa päästä moikkaamaan kasvattajaa ja tietysti päästä katselemaan kaikenkarvaisia ihania pentuja. Toivon kovasti, että Nelli käyttäytysi kehässä jokseenkin nätisti ja että näyttelystä tulisi positiivinen kokemus. Viikonloppuja siis odotellessa :)

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Tiistain tokot ja treffit

Sampon ja Nellin mahavaivojen helpotuttua päästiin vihdoin eilen aamulla tapaamaan. Nelli muuttui Sampon nähtyään sirkuskoiraksi, kun alkoi hyppimään rantaraittia pitkin etutassut ilmassa. Se siitä hienosti hihnassa kävelystä siis ;) Oli kyllä tosi mukavaa, kun Nelli pääsi pitkästä aikaa koiraseuraan purkamaan energiaa.

Tokossa kerrattiin pujottelua, istumista ja seuraamista. Uutena opeteltavana asiana tuli tassun antaminen, sillä täytyyhän jokaisen koiran osata tassu antaa! Pujottelu meni meillä huonosti, mutta eipä sitä harjoiteltukaan edellisellä viikolla. Nellillä meni maha ripulille perjantaina ja jouduttiin vähän paastoilemaan ja olemaan ilman makupaloja. Viime torstain treeneissä Nelli ei ottanut lähes lainkaan kontaktia ja sempä takia istumisharjoitukset menivät silloin aivan päin mäntyä. Asiaan ehkä saattoi vaikuttaa se, että Nelli sai "vahingossa" ruokaa (ups :D) pari tuntia ennen treenejä, joten ruokapalkka ei sitten jaksanutkaan kiinnostaa. Harjoittelin sunnuntaina ja maanantaina istumista naksuttimella ja naksautin vasta silloin, kun Nelli istui ja otti kontaktin. Eilen istuminen tuli siis kontaktin kanssa huomattavasti paremmin kuin torstaina. Istumista harjoiteltiin myös häiriön alla (muut liikkuivat/hyppivät ringissä meidän ympärillä) ja tuli sieltä ainakin pari onnistunutta istumista.

Tassun antaminen on opetettu Nellille joskus kuukausia sitten eikä sitä ole sen enempää vahvistettu. Yllättävän hyvin se kuitenkin muistui Nellille mieleen, tosin tassunanto saattaa tulla vasta siinä vaiheessa kun on ensin kokeiltu suulla ja sitten käyty vähän maassa.. Se siis vaatii ehkä vähän lisää harjoittelua! :)

Viimeisenä asiana otettiin seuraaminen hihnassa. Tosin meidän kohdalla se taisi olla Nelli kävelee hihnassa edellä ja minä jäljessä -harjoitus. Kontaktista ei ollut tietoakaan.. Sain torstaina ohjeet siihen, miten saan Nellin kävelemään vierellä ja ottamaan kontaktia, mutta en raaskinut ottaa niitä vielä silloin käyttöön. Eilisen jälkeen kyllä ymmärsin, että hihnakäyttäytymistä on pakko muuttaa lenkillä tai seuraaminen ei tule sujumaan vielä pitkiin pitkiin aikoihin. Tästä lähtien Nellin on siis käveltävä lenkillä vierellä eikä käveltävä puoli metriä minun edelläni. Ja sitten, kun seuraa-käsky on hallussa, niin sitten voidaan taas vapauttaa koira vapaampaan etenemiseen.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Kuvia





Nelli ja ensilumi

Aamulla huomattiin Nellin kanssa, että pihalla on LUNTA! Nappasin kameran mukaan ja tässä kuva-aineistoa siitä, mitä Nelli tuumasi lumesta ensimmäistä kertaa elämässään.








Mätsäreissä

Sunnuntaina oli vuorossa Keski-Suomen Spitzit ry:n järjestämät Mätsärit Aholaidan kentällä. Ilma ei suosinut osallistujia ollenkaan, sillä paikalla puhalsi kova tuuli ja lämpötila oli hyvin alhainen. Ensimmäiseen kehään menimme samojedia vastaan ja kaikki sujui muuten TODELLA hienosti, paitsi kävely meni päin mäntyä! Näyttelyhihna sotkeutui Nellin jalkoihin ties kuinka monta kertaa ja Nelli päätti, että oli hänen vuoronsa taluttaa minua.. Joten hihna oli jatkuvasti Nellin suussa! Yllätys, yllätys, ensimmäisestä kehästä tuli sininen nauha. Sinisten kehässä sekoilu jatkui eikä Nelli oikein jaksanut keskittyä kävelyyn. Lopputulos oli kuitenkin meille positiivinen yllätys, sillä sijoituimme sinisten pentujen kolmansiksi! Palkinnoksi saimme hienon sinisen ruusukkeen, lelun ja kuivattuja jäniksen korvia.

Harjoittelu on selvästi tuottanut tulosta, vaikka emme olekaan seisotusta ja pöydällä olemista kovin paljon harjoitelletkaan! Seisotus onnistui paremmin kuin koskaan, vaikka lopulta Nelli väsyi odottamiseen eikä jaksanut seisoa, vaan hyppi ja pöydällä oleminen meni todella hienosti! Näköjään vähäiselläkin harjoittelulla saa paljon tuloksia aikaan! Tästä on hyvä jatkaa ensi lauantain mätsäreihin :)

Poikaystävän kanssa

Laura ja Sampo kävi torstaina meillä kylässä leikkimässä ja treenailemassa. Tässä muutama kuva torstailta.Nämä kaksi ovat kyllä niin ihana parivaljakko! <3 Sampo-raasu oli vaan hieman väsynyt, sillä Sampolta lähti tällä reissulta kaksi alakulmahammasta.



maanantai 4. lokakuuta 2010

Harjoittelusta

Niin se vain viikonloppu taas tuli ja meni eikä tullut valokuvailtua. Syy laiskaan valokuvailuun on kyllä kameran "pattereissa" (=ladattavat akut), jotka kestävät erittäin lyhyen aikaa ja ne tuntuvat olevan aina tyhjinä. Sain kuitenkin sunnuntaina ostettua uudet akut, joten ehkä se valokuvauskin alkaa kohta lutviutumaan.

Lähiaikoina ollaan treenailtu seisomista, luopumista, kosketuskeppiä (yritän pikkuhiljaa saada kosketukseen pidempää kestoa), seuraamista hihnassa (eli siis lenkkien yhteydessä), seuraamista vapaana.. Päivittäisten treenailujen määrä vaihtelee melko reilusti ja välillä tuntuu melko epämääräiselle ja päättömälle touhulle, kun tuntuu ettei meillä ole tällä hetkellä sellaista suurempaa suunnitelmaa. Treenaillaan aina vaan vähän mitä sattuu! Olisi hyvä, jos tulisi harjoiteltua vaikka 3x3x1-2min, eli kolme kertaa päivässä ottaisin kolme 1-2 minuutin kestoista harjoitusta ja niiden välissä parin minuutin tauot. Ei olisi paha ollenkaan, mutta pitäisi saada jonkinlainen rutiini.. Itsestähän se vaan on kiinni ;)

vaihtoehto 1/vaihtoehto 2

1.kerta
1.1 kosketuskeppi 1/2-1 min/luopuminen 1 min
1.2 kosketuskeppi 1/2-1 min/luopuminen 1 min
1.3 kosketuskeppi 1/2-1 min/luopuminen 1 min

2.kerta
2.1 seisominen 1 min/maahan 1 min
2.2 seisominen 1 min/maahan 1 min
2.3 seisominen 1 min/maahan 1 min

3.kerta
3.1 seuraaminen "vapaana" 2 min/kontakti 1 min
3.2 seuraaminen "vapaana" 2 min/kontakti 1 min
3.3 seuraaminen "vapaana" 2 min/kontakti 1 min

+näyttelyhihna & seisottaminen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?