Sivut

lauantai 11. syyskuuta 2010

Mätsäreistä

Tähän mennessä ollaan käyty Nellin kanssa kolme kertaa mätsäreissä (=Match Show eli leikkimielinen koiranäyttely). Mätsäreissä koirat on jaettu esimerkiksi iän tai koon perusteella eri luokkiin: pentuluokka, pienet koirat ja isot koirat jne. Tuomari arvostelee koirat pareittain kehässä ilmoittautumisjärjestyksen mukaan kahdella eri värillä. Tuomari antaa punaisen nauhan koiralle, jota pitää parempana ja toinen koira saa esimerkiksi sinisen nauhan. Kun luokan kaikki koirat on arvosteltu, arvostellaan usein ensimmäisenä "toiseksi" jääneet koirat, eli tässä tapauksessa sinisen nauhan saaneet koirat. Koirat menevät kehään ja tuomari sijoittaa parhaimmat 3-5 koiraa. Ne koirat, jotka saivat punaisen nauhan, arvostellaan samalla tavalla. Jokaisen luokan voittajat menevät lopulta BIS-kehään (Best In Show), jossa tuomari sijoittaa omissa luokissaan voittaneet koirat paremmuusjärjestykseen.

Keski-Suomen Kennelkerho järjesti 18.8. mätsärit, jossa käytiin ihan vain turistikoirana katselemassa, mistä koko touhussa on kyse. Tämän kokemuksen jälkeen uskaltauduttiin ensimmäisiin mätsäreihimme 22.8. Match Shown järjestäjinä toimivat Nuoret koiraihmiset ja tapahtumapaikkana toimi Keskisuomalaisen parkkipaikka.Nelli ei kulkenut ensin kovin nätisti hihnassa, kun pomppi vaan herkun perässä, mutta antoi tuomarin tutkia itsensä tosi hienosti. Tuomari kehui, että tosi hienosti antoi katsoa hampaat ja muutenkin kuulemma reipas pentu. Punaisten kehässä Nelli käveli sitten tosi nätisti. Sijoituttiin pienten pentujen punaisten kolmansiksi! Eli hieno suoritus ensimmäiseksi kerraksi.

Torstaina 2.9. käytiin Tikkakoskella Suomen Collieyhdistyksen Keski-Suomen alaosaston järjestämissä mätsäreissä. Ilma oli todella kylmä, joten odottelu ei ollut mitenkään erityisen mukavaa, mutta tällä kertaa odotus kyllä palkittiin. Nelli meni ensimmäiseen kehään parinaan iso tanskandoggi ja Nelli saikin tästä kehästä vihreän nauhan. Kävely kehässä meni alussa tosi kehnosti, mutta loppua kohden kävely alkoi sujumaan. Koska pöytä oli käytössä pienten koirien kehässä, niin tuomari tutki Nellin maassa. Nelli arasteli melko paljon tuomaria, mutta pysyi kuitenkin suhteellisen hyvin paikoillaan. Kun kaikki pennut oli saatu arvostelua ja jaettua vihreisiin ja punaisiin, oli vuorossa vihreitten kehä. Meidän kävely oli katastrofaalista: Näyttelyhihna sotkeutui varmaan kolme kertaa Nellin jalkoihin (tiedetään, mun moka) ja Nelli olisi jatkuvasti halunnut mennä tervehtimään takaa tulevaa koiraa.. Kävelyn aikana ajattelin vain, että onneks tää on kohta ohi! Kävelyn ja seisotuksen jälkeen tuomari valitsi neljä koiraa, jotka sitten sijoitti. Me päästiin tähän neljän koiraan joukkoon ja olin melko varma, että 3. tai 4.sija sieltä napsahtaa. Mutta sitten tuomari sijoitti neljännen koiran ja sitten kolmannen. Ajattelin siinä vaiheessa, toinen sija, JES! Tuomari kävelikin seuraavaksi meidän luokse ja sanoi: "Te tulitte ensimmäisiksi, kun olitte niin reippaita"! Palkinnoksi saatiin Nellille uusi lelu ja sen jälkeen alettiin odottelemaan BIS-kehän alkua.

BIS-kehässä taas seisotettiin ja käveltiin ja tuomari tutki Nellin. Nelli pelkäsi pöydällä ja nosti etujalkansa tuomaria vasten. Ei tullut minään yllätyksenä, että sijoituttiin kuudensiksi (eli viimeisiksi), mutta BIS-kehästä saatiin taas lisää kokemusta kummallekkin. BIS-kehän aikana kehän ulkopuolella seisonut poikaystäväni oli kuullut, kun joku oli kommentoinut meistä seuraavaa: "On varmaan tosi hyvin koulutettu koira, kun se kävelee noin nätisti". Sain kyllä päivän parhaimmat naurut tuosta kommentista!

Huomenna sunnuntaina olisi mätsärit Laukaassa, mutta ne jätetään tällä kertaa välistä Nellin silmätulehduksen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti